Venerabilul pictor şi om de litere sucevean George L. Ostafi a fost celebrat sâmbătă, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, printr-o manifestare care a circumscris vernisajul unei expoziţii de pictură, lansarea unor cărţi şi prezentarea unui recital de poezie.
Un peisaj hibernal oferit pinacotecii bibliotecii publice sucevene
Manifestarea aniversară, la care alături de George L. Ostafi au fost prezente oficialităţi sucevene şi membri ai familiei, prieteni şi colaboratori, a debutat cu vernisajul expoziţiei de pictură, etalată în galeria amenajată pe culoarul de la etajul care permite accesul în Sala de Artă „Elena Greculesi”.
Expoziţia lui George L. Ostafi, lucrări realizate în culori de ulei care vizează toate genurile picturale, a constituit un prilej pentru autor de a oferi pinacotecii bibliotecii publice sucevene o lucrare, un peisaj hibernal care va întregi colecţia de artă a instituţiei.
Felicitări şi daruri a primit şi George L. Ostafi, felicitările venind, deopotrivă, din partea prietenilor din lumea politică şi administrativă (deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă, consilierul judeţean Vasile Ilie), a gazdei evenimentului (directorul bibliotecii judeţene Gheorghe Gabriel Cărăbuş), dar şi a tuturor celor care au răspuns invitaţiei de a participa la eveniment, iar darurile de la Ştefan Alexandru Băişanu, care, ca „gardă” la o sticlă de şampanie, i-a oferit o lucrare de artă tridimensională, având în centru o inimă, realizată de Ştefan Csukat.
Recital de versuri patriotice şi lansări de carte
Manifestarea a continuat în Sala de Artă „Elena Greculesi” cu un recital de versuri patriotice, din scrierile lui George L. Ostafi, susţinut de Asociaţia Fălticeni Cultural, reprezentată de pr. Vasile Liviu Mihăilă, prof. Nicolae Sturzu şi tinerii liceeni din cadrul Trupei de teatru „Birlic”, Maria Magdalena Agrigoroaie, Codruţa Cioban şi Valentin Hriţcu.
Cele trei cărţi lansate în cadrul acestei manifestări, cărţi care au apărut anul trecut, au fost volumul de teatru „Amprente pe flăcări” (III), cu care autorul a marcat Anul Caragiale (volum care cuprinde două secţiuni cu iz culinar, „Comedii la grătar” şi „Satire flambate”, care reunesc 14 piese de “teatru de scurt metraj” şi 45 de satire în versuri, cuplete şi scheciuri pentru teatrul de cabaret), „Memoria uitării” (un îndreptar de înţeleaptă vieţuire axat pe valori, pe care le proclamă cu vehemenţă) şi „Teatrul din ghiozdan” (o carte pedagogică meşteşugită şi şotios scrisă spre a fi pe placul copiilor).
„Dedic această carte celor ce nu mă citesc!”
George L. Ostafi, scriitorul şi dramaturgul recent premiat la Concursul de comedie „Să râdem cu nenea Iancu” (concurs organizat cu prilejul Centenarului Caragiale de Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi - Moldova, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”), care, între altele, a spus că „am trăit destul, dar n-am făcut deajuns”, a acordat apoi autografe pe cărţile sale.
Dacă la vernisaj, la primirea darului oferit de deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a sărutat lucrarea de artă spunând că „în viaţă am sărutat icoanele, femeile frumoase şi arta”, la momentul acordării de autografe venerabilul octogenar (care are încă proiecte editoriale şi câteva cărţi gata pentru tipar) a spus că, de acum înainte, va scrie pe toate cărţile sale: „Dedic această carte celor ce nu mă citesc!”.