Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 77 (5284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Muzeul de Istorie Suceava

Expoziţia „Şcoli şi şcolari din trecutul învaţământului bucovinean”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhivele Naţionale - Serviciul Judeţean Suceava, în colaborare cu Muzeul Bucovinei, prezintă în aceste zile, în care se derulează programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna familiei fără TV”, pe palierul de la etajul Muzeului de Istorie, expoziţia foto-documentară cu genericul „Şcoli şi şcolari din trecutul învăţământului bucovinean”.

 

„Bucoavnă pentru învăţarea pruncilor” şi „Aritmetica sau învăţarea socotelilor”

Expoziţia cuprinde documente originale referitoare la evoluţia învăţământului din Bucovina, înştiinţări, scrisori, rapoarte, procese verbale, registre de inventar şi registre matricole, cataloage, certificate şi diplome de absolvire, dar şi planuri ale unor edificii şcolare, cărţi de învăţătură şi fotografii cu elevi şi profesori ai unor şcoli sucevene şi cernăuţene.

Sunt de remarcat în această expoziţie câteva documente din sec. al XVIII-lea precum Situaţia încasării dării „banii şcoalelor” în seama sfinţiei sale Dositei, episcopul Rădăuţilor, din ţinuturile Cernăuţi, Dorohoi şi Suceava (26 octombrie 1766), sau scrisoarea de mulţumire din partea IPS Gavriil, mitropolitul Moldovei, pentru banii trimişi de PS Dositeiu, episcopul Rădăuţilor, în contul dării „banii şcoalelor”, o carte de citire, în limba germană, tipărită la Buda în anul 1789, o „Bucoavnă pentru învăţarea pruncilor” (Braşov, 1830) şi „Aritmetica sau învăţarea socotelilor” (Iaşi, 1830).

 

„Cronica Şcolii Române din Suceava” şi „Ordin cu privire la participarea elevilor la petrecerile organizate în cârciumi”

De interes pentru cei care studiază trecutul Sucevei este un Tabel al ucenicilor din oraşul Suceava care urmează cursurile duminicale (25 aprilie 1825), un inventar al Bibliotecii Gimnaziului din Suceava (1861) sau planurile de construcţie ale unor şcoli: Planul faţadei clădirii Gimnaziului Suceava (corpul vechi al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”), din anul 1859, şi Planul parterului şi etajului noii clădiri a Gimnaziului din Suceava (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”), din anul 1886.

„Cronicii Şcolii Române din Suceava” (1906) i se alătură Planul orar al Şcolii primare de fete (1900), Planul unicului edificiu al Şcolii primare din Suceava, situat în parcul „Unirea” (azi Parcul central, clădire dispărută, situată pe locul Muzeului de Ştiinţele Naturii), Registrul Matricol al liceului Greco-Oriental Suceava (1918) şi un Ordin al Consiliului şcolar al districtului Suceava cu privire la participarea elevilor la petrecerile organizate în cârciumi (februarie 1921).

 

Ordin al Consiliului şcolar din Humor cu privire la plata amenzilor şcolare şi un Catalog al Gimnaziului Real din Cernăuţi

Sunt, de asemenea, prezentate diverse documente referitoare la şcolile din perimetrul bucovinean: un Ordin al Consiliului şcolar din Humor cu privire la plata amenzilor şcolare (1916), un Tabel cuprinzând valoarea manualelor şcolare distribuite la Şcoala poporală din Marginea în anul şcolar 1917-1918, Inventarul Şcolii primare de 3 clase din comuna Ipoteşti (1921), sau un Proces-verbal de inspecţie la Şcoala primară de băieţi din Rădăuţi (1926).

Învăţământul din Cernăuţi este reprezentat printr-o Înştiinţare asupra organizării examenului public pentru absolvenţii cursurilor Şcolii Principale (septembrie 1813), prin Ordinul Guvernământului Ţării Bucovina către Consistoriul Ortodox din Cernăuţi referitor la întocmirea situaţiilor cu privire la necesarul de manuale pentru elevii săraci (octombrie 1857), un Anunţ privind deschiderea cursurilor Şcolii speciale tehnico-industriale (1928), dar şi un Catalog al Gimnaziului Real din Cernăuţi, unde, între profesori, apare numele lui Aron Pumnul.

 

Vizitatorii beneficiază de prezentarea oferită de specialiştii Arhivelor Naţionale - Serviciul Judeţean Suceava

Sunt expuse şi câteva fotografii ca cea a clădirii Şcolii Normale de băieţi din Cernăuţi (1928) precum şi cea a promoţiei din anul 1943, dar sunt şi  fotografii-document din Suceava: o fotografie a participanţilor la Congresul Învăţătorilor din judeţ (1901), un grup de elevi din clasa a VIII-a de la Gimnaziul Greco-Oriental după susţinerea bacalaureatului, o fotografie a elevelor clasei a IV-a de la Liceul de fete „Doamna Maria”.

O expoziţie la care vizitatorii, elevi însoţiţi de profesori de la mai multe şcoli sucevene, au beneficiat de o prezentare detaliată, cu explicaţii suplimentare, oferită de specialişti ai Arhivelor Naţionale - Serviciul Judeţean Suceava. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 5 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Şcoli şi şcolari din trecutul învaţământului bucovinean”.
 Vizualizări articol: 812 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia „Şcoli şi şcolari din trecutul învaţământului bucovinean”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei