Maestrul Tudor Gheorghe a reuşit şi la recitalul de miercuri seară, de la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, să ridice publicul în picioare. De această dată, artistul a adus un omagiu civilizaţiei rurale româneşti - „Ce-am avut şi ce-am pierdut” - bazându-se pe operele poetului şi dramaturgului Marin Sorescu.
Chiar la începutul spectacolului, Tudor Gheorghe a spus că spiritualitatea satului românesc este cel mai bine reliefată de scriitorul Ion Creangă, în Moldova, şi de Marin Sorescu, în Oltenia, reprezentativă fiind cartea „La lilieci”. Artistul a fost acompaniat de un taraf autentic format din Virgil Iordache – vioară, Floricel Gheorghe - ţambal, Liviu Preda – violă, care în Transilvania este numită braci, şi Ionel Feraru – contrabas.
„Sufletul ţăranului român s-a alterat”
În cele aproape două ore de spectacol, maestrul Tudor Gheorghe, cu mult şarm, le-a prezentat sucevenilor o suită de cântece, inspirate din opera lui Marin Sorescu, piese pline de umor, dar şi de durere. „Sufletul ţăranului român s-a alterat”, a spus, la un moment dat, Tudor Gheorghe, completând că şi muzica s-a deteriorat în ultimii ani. El a exemplificat prin cântece că în vremea comunistă „muzica era de mare rafinament, dar versurile erau proaste”. Nu a uitat să prezinte, prin muzică şi poezie, „propaganda deşuetă” din mai multe zone ale ţării româneşti, în perioada comunistă. „Ce-am avut şi ce-am pierdut”, după cum a afirmat Tudor Gheorghe pe scena suceveană, este un spectacol care are menirea de a readuce în faţa românilor valorile civilizaţiei rurale.
Marin Sorescu: „Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească - populară şi cultă - poate mişca munţii”
În 1988, Marin Sorescu spunea despre Tudor Gheorghe: „De fiecare dată când îl ascult - şi asta se întâmplă des - Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească - populară şi cultă - poate mişca munţii. (...) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai uşor să-l pup.”
Spectacolul dedicat marelui poet Marin Sorescu a fost apreciat de publicul din Suceava, care a venit în număr mare să-l răsplătească pe artistul Tudor Gheorghe cu flori şi aplauze îndelungi, la scenă deschisă. Maestrul va ajunge cu spectacolul „Ce-am avut şi ce-am pierdut” în mai multe oraşe din ţară, într-un turneu naţional.
(15 mar 2013, 13:29:32