Sala de şedinţe a Colegiului Tehnic „Petru Muşat” din municipiul Suceava a fost, cu două zile în urmă, locul în care elevii s-au întâlnit cu câteva personalități culturale sucevene la o activitate cu genericul „Personalități, exemple, modele”.
O lecţie de literatură dublată în mod iscusit de o lecţie de viaţă
Întâlnirea, în cadrul căreia a fost omagiată personalitatea teologului şi scriitorului Valeriu Anania (ÎPS Bartolomeu Anania, 1921-2011, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului), i-a avut ca invitaţi pe profesorul, istoricul și critic literar Nicolae Cârlan și pe preotul profesor Bogdan Hrișcă, directorul Seminarului Teologic Ortodox “Mitropolitul Dosoftei” (fost student al ÎPS Bartolomeu Anania), care a venit însoţit de un grup de seminarişti.
Invitații le-au împărtăşit elevilor din experienţa lor şi ce a însemnat apropierea lor de personalitatea complexă a lui Valeriu Anania.
Cei doi invitați au reuşind să capteze atenţia elevilor şi să le ofere o lecţie de literatură dublată în mod iscusit de o lecţie de viaţă.
Un real şi fructuos dialog între generaţii
Activitatea a scăpat din canoanele activităţilor extraşcolare, conturându-se ca un real şi fructuos dialog între generaţii.
Elevii au avut ocazia să se întâlnească, unii poate pentru prima dată, cu lirica lui Valeriu Anania şi să cunoască, prin expunerea celor care l-au cunoscut, ce înseamnă iubirea de Dumnezeu, de neam şi de patrie, ce înseamnă disciplina şi corectitudinea, respectul pentru avutul public, spiritul de sacrificiu.
A fost oficiată şi o slujbă de pomenire de către părintele profesor drd. Grichentie Natu de la Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolitul Dosoftei”, iar grupul folk „Simbol” al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, îndrumat de prof. Valentin Ianoş, a oferit un scurt moment muzical.
Activitatea, care s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului existent între Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolitul Dosoftei” și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, a fost coordonată de prof. Mihaela Neacşu, Oana Onesim şi Mihaela Galan.