Continuând seria emisiunilor filatelice care abordează, într-o manieră originală, tematica floră, foarte apreciată de colecționari, Romfilatelia a introdus în circulaţie, începând cu data de 25 ianuarie a.c., emisiunea de mărci poştale „Ceasul florilor” (I).
Tirajul total al emisiunii este de 3.076.600 de mărci poştale
Emisiunea filatelică, în care florile sunt asociate ceasurilor de colecţie, este alcătuită - în această primă parte - din şase timbre cu valori cuprinse între 0,60 şi 5,00 lei.
Tirajul total al emisiunii, care este machetată de graficienii Mihai Vămăşescu şi Stan Pelteacu, este de 3.076.600 de mărci poştale, din care 2.972.800 mărci poştale tipărite în coli de 80 de timbre, 100.800 tipărite în minicoli de opt timbre plus vignetă şi 3.000 de mărci poştale tipărite în blocuri de şase timbre.
Timbrele prezintă, odată cu imaginea florilor, ora la care acestea înfloresc
Seria de şase timbre dezvăluie publicului, odată cu imaginea unor flori reprezentative pentru flora din România, ora la care acestea înfloresc.
Astfel, timbrul cu valoarea nominală de 0,60 lei ilustrează macul roşu de câmp (Papaver rhoeas) și ceasul de şemineu (realizat în secolul al XIX-lea, în Franţa) indicând ora de înflorire a macului 5 a.m.
Marca poștală cu valoarea nominală de 0,80 lei înfățișează cicoarea (Cichorium inthybus), alături de ceasul de voiaj cu sonerie (realizat în Austria, la începutul secolului al XIX-lea) cu ora de înflorire 6 a.m.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu, este reprezentat luceafărul (Scorzonera rosea), cu ora de înflorire 7 a.m., oră indicată de unceas de masă, realizat la Paris, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Flori şi ceasuri de colecţie
O altă floare din această serie este calcea calului (Caltha palustris), cu ora de înflorire 8 a.m., care se regăseşte pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei, alături de unceas de masă tip Neuchatelle - W&A Schmid-Schenker, realizat în Germania, în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Marca poștală cu valoarea nominală de 2,40 lei prezintă floarea soarelui (Helianthus annuus) alături de unceas tip portic (P. Bonnet & P. Pottier, realizat la sfârşitul secolului al XIX-lea la Paris), precizând ora la care înfloreşte planta 9 a.m.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei, lângă stejărel (Veronica chamaedrys), a cărui oră de înflorire este 10 a.m., este reprezentată ocarcasă pentru ceas de masă în stil Boulle, realizată în Franţa, în secolul al XIX-lea.
Întreg poştal, FDC şi album filatelic
Alături de cele şase timbre, emisiunea mai conţine un întreg poştal (plic de corespondenţă care are imprimat timbrul emisiunii cu valoarea de 1,00 leu), precum şi FDC (douăplicuri echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”).
Emisiunea estecompletată cu un produs special, un album filatelic realizat într-un tiraj limitat de 500 exemplare, echipat cu blocul de şase timbre al emisiunii şi un carton filatelic special, numerotat şi echipat cu seria emisiunii „Ceasul florilor” (I) obliterată cu ştampila „prima zi”, şi respectiv seria emisiunii „Flori din grădini botanice”, emisă în anul 1971, obliterată cu ştampila specială „Remember filatelic”.