În plin sezon hibernal (calendarul popular - al societăţii tradiţionale - tocmai a marcat, cu o săptămână în urmă, miezul iernii prin sărbătoarea Sâmpetrului de iarnă), în extremitatea nordică a Sucevei,la marginea ansamblului de locuinţe Cartodrom, o stradă (Aleea Jupiter) ne surprinde spre capătul ei cu spectacolul cromatic al mai multor anotimpuri.
O feerie pictată pe suprafaţa generoasă a unui zid
Albul zăpezii, care acoperă deopotrivă terenul, acoperişurile caselor/blocurilor şi copacii din jur, se află în contrast evident cu pădurea înverzită şi însufleţită de mulţimea de păsări măiestre şi fluturi multicolori, care se zbenguie printre arbori şi flori, o feerie pictată pe suprafaţa generoasă a unui zid cu lungimea de 20 şi înălţimea de cca. 3 metri.
Este zidului Terasei „Doi Brazi” (sau terasa lui Americanu’, cum îi spun clienţii lui Nicolae Bujorean, patronul locantei care arborează permanent tricolorul în vârful unui catarg), zid pe care artistul plastic sucevean Dan Cornel a realizat, cu câţiva ani în urmă, o frescă monumentală, o lucrare de pictură parietală care poate fi considerată ca fiind un reper de artă urbană.
O sinteză vizuală de anotimpuri
În orice anotimp ne-am afla, dar cu atât mai mult iarna, când monocromia zăpezii este violent proiectată pe fundalul dominat de un verde intens, pe strada de la capătul urbei se simte adierea mai multor anotimpuri.
Suprafaţa pictată de Dan Cornel este o sinteză vizuală de anotimpuri (nu o succesiune a acestora), o suprapunere de simboluri şi interpretări ale scurgerii timpului.
Având la bază relieful vălurit al Obcinilor Bucovinei, lucrarea (în care fiecare coroană de arbore este un adevărat univers survolat de fluturi şi păsări), se înfăţişează privirii aidoma unui covor tradiţional punctat pe alocuri de florile viu colorate ale verii, de frunzele ruginii ale toamnei şi de rozetele fulgilor de nea.
Rai al vieţuitoarelor terestre şi al păsărilor măiestre cu penajul multicolor
Suprafaţa pictată, întreruptă doar de poarta care permite accesul în perimetrul îngrădit al terasei, are - de o parte a intrării - pe peretele unui corp de clădire, un segment compoziţional dominat de imaginea stejarului secular legendar din Cajvana, segment care conţine, într-o înlănţuire dinamică, elementele heraldice ale Moldovei, capul de bour, câţiva sori rotitori şi un şir de nori profilaţi pe cerul azuriu, care înveleşte ocrototor un şir de obcine înverzite şi înflorite, rai al vieţuitoarelor terestre şi al păsărilor măiestre cu penajul multicolor.
Rezultatul unui gest pornit din pasiune, o demonstraţie de virtuozitate artistică
Autorul acestei feerii a anotimpurilor Bucovinei, profesorul pensionar Dan Cornel, care a lucrat în învăţământ ca dascăl de educaţie plastică la Şcoala generală cu clasele I-VIII din comuna suceveană Satu Mare, nu este la prima lucrare de acest fel.
A mai executat picturi murale de dimensiuni mari la Babadag, în Harghita, dar şi în judeţul Suceava, la Liceul „Laţcu Vodă” Siret, La Hotelul „Balada”, la Dorneşti, unde a pictat holul Ateneului Cultural, realizând o lucrare extinsă pe o suprafaţă de cca. 30 m.p. cu genericul „Ploaia de stele”.
Ceea ce trebuie subliniat este că zidul pictat al terasei „Doi brazi” nu a fost obiectul unui contract sau a unei înţelegeri care să-i aducă câştiguri băneşti, ci este rezultatul unui gest pornit din pasiune, o demonstraţie de virtuozitate artistică.
Aşteaptă doar primăvara, ca să poată lucra mai departe
Realizată fără o schiţă convenită cu proprietarul locantei, compoziţia parietală s-a conturat direct din imaginaţia artistului, imaginaţie bogat alimentată de calităţile sale de pictor, poet, actor, regizor şi scenograf cu o activitate extrem de bogată până la momentul pensionării.
Şi pentru că zidul se prelungeşte dincolo de limita terasei „Doi brazi”, Dan Cornel şi-a propus, de comun acord cu proprietarul incintei vecine, să-şi consume lucrativ timpul de care dispune, pictând în continuare.
A şi desenat cu cretă forestieră elementele unei noi compoziţii, care va avea alt fond cromatic, o compoziţie care va ilustra versurile poetului sucevean, titular al proprietăţii învecinate. Aşteaptă doar primăvara, ca să poată lucra mai departe.