Cu prilejul aniversării a 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina a organizat sâmbătă, la sediul judeţean din municipiul Suceava, o manifestare omagială cu genericul „Eminescu în spaţiul bucovinean”.
Manifestarea omagială, care a reunit reprezentanţi şi membri ai comunităţii etnice ucrainene locale şi invitaţi din rândul intelectualităţii sucevene, a cuprins o sesiune de comunicări despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, un scurt program artistic şi vernisajul unei expoziţii de medalistică.
Dacă despre viaţa şi activitatea literară şi publicistică a Luceafărului poeziei româneşti au vorbit poetul Ion Cozmei, prof. Roman Istrati şi scriitorul Mihai Sultana Vicol, momentul artistic, în cadrul căruia au fost prezentate cântece pe versurile lui Mihai Eminescu şi Grigore Vieru, a fost susţinut de Grupul „Soacrele”, acompaniat instrumental şi coordonat de prof. Gheorghiţă Sericiuc.
Expoziţia de medalistică, etalată în vitrinele de pe holul sediului UUR-Ţinutul Bucovina, a fost realizată cu 25 de piese cu tematică eminesciană din colecţia prof. Dan Lohănel, directorul Liceului Particular Nr. 1 Suceava.
Manifestarea a constituit totodată un prilej pentru a i se aduce un omagiu, la momentul marcării a 77 de ani de la naştere, scriitorului şi primului preşedinte al UUR, deputatul Ştefan Tcaciuc (13 ianuarie 1936 - 27 iulie 2005), reprezentant în Parlamentul României al minorităţii ucrainene în mai multe mandate. Preotul Mihai Cobziuc a ţinut o slujbă de pomenire, iar cei prezenţi au rememorat clipe petrecute împreună.