Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 3 (5210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Excepţie

Sucevean în vârstă de 15 ani, student la Academia de Arte Frumoase din Viena

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Claudiu Lazăr, un sucevean în vârstă de 15 ani, este cel mai tânăr student de la Akademie der Bildenden Kunste (Academia de Arte Frumoase) din Viena.

 

Rezultatele obţinute la teste i-au permis înscrierea ca student deşi are studiile gimnaziale neterminate

Mai surprinzător este faptul că tânărul a fost acceptat ca student la una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală (înfiinţată în anul 1692) fără să-şi fi terminat cursurile gimnaziale, Claudiu fiind contactat şi „recrutat” de academia vieneză cu o lună mai devreme de momentul absolvirii clasei a VIII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Contextul favorabil a fost creat de participarea sa la un concurs internaţional de artă modernă pentru tineret, în urma căruia a obţinut o bursă externă.

Contactat de Akademie der Bildenden Kunste din Viena, Claudiu a susţinut nişte teste, iar rezultatele obţinute i-au permis înscrierea ca student (deşi are doar 15 ani şi studiile gimnaziale neterminate) la secţia Pictură de şevalet, coordonată de prof. Robert Hammer.

 

Bursa care i s-a acordat îi asigură toate cheltuielile pentru masă şi cazare la căminul din campus

De pe data de 1 octombrie 2012, Claudiu Lazăr studiază pictura la Viena la singura academie austriacă la care cursurile se ţin în limba engleză.

Este cel mai tânăr din cei 11 colegi de an, următorul ca vârstă fiind un sârb, care este cu doi ani mai mare decât el. Bursa care i s-a acordat îi asigură toate cheltuielile pentru masă şi cazare la căminul din campus.

Programul de studiu este destul de lejer, impunând prezenţa la cursuri (anatomie, istoria artei, concepţie despre artă, minimalism) două zile pe săptămână şi la zece ore obligatorii de atelier.

Claudiu lucrează însă în atelier mai tot timpul, orele de destindere petrecându-le jucând baschet sau vizitând muzeele şi galeriile vieneze.

 

Claudiu Lazăr va expune în vara acestui an la Muzeul de Artă Modernă din Viena

Suceveanul, ale cărui lucrări de pictură abstractă i-au deschis calea afirmării în capitala Austriei, are deja un contract cu prestigioasa galerie de artă modernă contemporană „Hilger”, galerie prin care a vândut până acum câteva lucrări.

Dacă acasă a avut prima şi singura expoziţie personală la Galeria „Millenium” din holul sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, la Viena va expune în vara acestui an pe simezele Muzeului de Artă Modernă (Museum Moderner Kunst - MUMOK), instituţie care, pe lângă faptul că deţine o colecţie care cuprinde peste 7.000 de lucrări de artă aparţinând unor artişti ca Pablo Picasso, Andy Warhol, Joseph Beuys sau Jasper Johns, organizează expoziţii temporare pentru lansarea tinerilor creatori. Claudiu Lazăr va expune 40 de lucrări: 32 de tablouri în ulei de dimensiuni mari (2 x 2 m) şi opt sculpturi realizate din materiale neconvenţionale.

 

Claudiu se „relaxează” rezolvând probleme de matematică superioară

Ceea ce este iarăşi surprinzător la Claudiu (ca şi faptul că a fost admis ca student fără să-şi fi încheiat cursurile gimnaziale) este hobbyul său. Tânărul are o pasiune aparte pentru... matematică, dar nu pentru cea adecvată vârstei şi nivelului pe care-l presupune clasa a VIII-a (pe care încă n-a absolvit-o), ci pentru matematica superioară.

Şi cum hobbyurile sunt, de regulă, pentru relaxare, Claudiu se „relaxează” în timp ce pictează „navigând” mental într-o mare de şabloane matematice şi conjecturi (probleme deschise care pot furniza arhitectura unei teorii sau direcţii noi în matematică sau care avansează domenii noi).

Ideile matematice, spune el, îi vin atunci când pictează.

 

“Un caz atipic, un caz care ţine de excepţie...”

Artistul plastic Mircea Dăneasă, profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, în atelierul căruia l-am întâlnit pe tânărul care a venit pentru câteva zile acasă în scurta vacanţă de Crăciun, spune că junele Claudiu „este un caz atipic, un caz care ţine de excepţie nu doar prin faptul că are ca hobby matematica, ci mai ales pentru precocitate, reuşind să convingă o instituţie de învăţământ artistic precum Akademie der Bildenden Kunste să-l accepte ca student în condiţiile în care el nici nu a terminat clasa a VIII-a”.

„Aceasta - spune Mircea Dăneasă - ar trebui să dea de gândit multora şi în special celor care se ocupă de destinele învăţământului românesc de artă, confundând principiul valoric cu democraţia”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean în vârstă de 15 ani, student la Academia de Arte Frumoase din Viena.
 Vizualizări articol: 6303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Sucevean în vârstă de 15 ani, student la Academia de Arte Frumoase din Viena5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei