Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a scos de sub tipar, cu puţin timp înainte de sfârşitul anului, numărul dublu (3-4/2012) al revistei „Scriptum”, publicaţie trimestrială fondată de prof. Emil Satco.
Revista, din al cărui colectiv de redacţie fac parte directorul bibliotecii publice judeţene, dr. Gheorghe - Gabriel Cărăbuş, dr. Alis Niculică şi dr. Alexandru-Ovidiu Vintilă, prezintă pe coperta I o lucrare realizată de artista plastică suceveană Camelia Rusu-Sadovei, „Amarillis”, un delicat ulei pe pânză care poate constitui o invitaţie pentru vizitarea expoziţiei personale de la Galeria de Artă „Ion Irimescu”.
Din sumarul revistei semnalăm, la o primă privire, textul de deschidere semnat de dr. Gheorghe - Gabriel Cărăbuş, referitor la proiectul cu finanţare externă intitulat „Istorie locală @ biblioteca ta publică”, derulat de biblioteca suceveană în parteneriat cu alte patru biblioteci judeţene din ţară, amplul articol al monografului câmpulungean Vasile Sfarghiu despre „Întâia bibliotecă a meşteşugarilor români din Câmpulungul Bucovinei” şi, la secţiunea „Restituiri”, materialul documentar care vizează „Sfatul scriitorilor de la Putna”, pe care ni-l propune scriitorul Ion Filipciuc.
„Proza SF” („Răul”) este prezentă datorită lui Florin Ionuţ Haidamac, iar „Notele de lector” („O reconstituire in integrum: Ştefan Cuciureanu - Opere, vol. I-IV”) îi aparţin prof. Nicolae Cârlan, care semnează şi „O exegeză a poeziei lui Nicolae Labiş”.
Alexandru-Ovidiu Vintilă ne oferă, pe de o parte, o serie de informaţii despre „Sociologia generală” a lui Traian Brăileanu, iar pe de altă parte scanează critic volumul omagial „Letopiseţul de mătase”, dedicat de Constantin Hrehor „înţeleptului cu barbă de nufăr”, P.S. Gherasim Cucoşel Putneanul, şi lucrarea îngrijită de Ion Filipciuc („Pagini smulse din valuri”), care cuprinde paginile scrise de pictorul Vespasian Lungu.
Şi, pentru că vorbim despre pictori, la rubrica „Simeze” criticul de artă Gheorghe Macarie publică un text despre expoziţia din vara anului care tocmai s-a încheiat a artistului plastic Constantin Ungureanu BOX, iar sub genericul „Oameni cari au fost...”, din arhive păstrătoare de memorie, Emil Satco ne prezintă un alt călător printre stele, „pictorul care a trecut prin viaţă ca o boare de vânt”, Ion Carp-Fluerici.
O revistă pe care dr. Alis Niculică o încheie cu prezentarea unor autori bucovineni şi a cărţilor lor. De semnalat şi imaginea reprodusă pe coperta IV: monumentul dedicat eroului legendar Niţucă Hălăuceanu, ridicat la Câmpulung Moldovenesc pe cheltuiala soţilor Vasile şi Otilia Sfarghiu, cioplit în gresie de Vama de sculptorul Ion Maftei.