Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2012 - Anul XVII, nr. 279 (5184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noaptea strigoilor - calendar popular

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În calendarul popular, noaptea de 29 spre 30 noiembrie, premergătoare sărbătorii de Sântandrei, este noaptea magică a strigoilor în care, aşa cum ne spune etnograful Mihai Camilar, strigoii morţi (care provin din sufletele decedaţilor) se întâlnesc cu strigoii vii (care provin din sufletele celor născuţi din două rude apropiate).

 

„Strigoii - scrie el în lucrarea <Calendarul popular bucovinean. Punte peste veacurile existenţei> - se întâlneau pe la intersecţiile drumurilor, pe locurile înalte sau prin pădurile neumblate şi se încăierau, luându-se la bătaie cu coase, limbile meliţelor, cu bâte, până ce se desemna un singur învingător, care devenea conducătorul cortegiului de strigoi vreme de un an”.

Poporul, păstrător al acestor taine mitologice, „preîntâmpina acţiunea malefică a strigoilor (luarea manei laptelui, sugerea sângelui, privarea de bărbăţie...) prin anumite mijloace paşnice: ungerea cu usturoi a porţilor, a uşilor, a ferestrelor, a clanţelor, a copiilor şi a animalelor între coarne, se ascundeau coasele, furcile şi meliţele”.

În această noapte, fetele de măritat făceau farmece şi vrăji pentru aflarea viitorului bărbat. Era totodată noaptea „păzitului usturoiului”; fetele şi băieţii se adunau în grupuri într-o casă, căreia îi ungeau uşile şi ferestrele cu usturoi, aduceau mâncare, băutură şi muzicanţi şi petreceau cu cântec şi joc. „Într-o covată - scrie Mihai Camilar - fiecare participant la această petrecere nocturnă punea la sosire câte trei căpăţâni de usturoi, pe care-l păzea o bătrână plătită în acest sens (băieţii căutau prin vicleşug să fure usturoiul fetelor)”.

Către dimineaţă, tinerii ieşeau în curte, iar un băiat „juca covata cu usturoi” acoperită cu o broboadă roşie. Petrecerea se încheia cu „împărţirea usturoiului”, care era apoi păstrat peste an la icoane şi folosit ca leac pentru vindecarea unor boli şi pentru farmece de dragoste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noaptea strigoilor - calendar popular.
 Vizualizări articol: 680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noaptea strigoilor - calendar popular0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei