La Muzeulde Istorie Suceava va avea loc vineri, 23 noiembrie, la ora 11.45, vernisajul expoziţiei documentare cu genericul „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”.
Expoziţia de fotografie (autorul proiectului este istoricul dr. Mihai-Aurelian Căruntu) prezintă publicului o faţă mai puţin cunoscută a oraşului, care a dispărut în cea mai mare parte ca urmare a sistematizării urbane din perioada comunistă.
Oraşul nostru a cunoscut de-a lungul timpului o permanentă transformare urbanistică ce a făcut să dispară, mai ales din perimetrul centrului istoric, arhitectura tradițională caracteristică vechiului târg al Sucevei. Sub presiunea continuă a expansiunii pe verticală a noilor tipuri de locuinţe, vechiul spaţiu de locuire a dispărut sau, în cel mai fericit caz, s-a redus dramatic, sărăcind localitatea de un fond arhitectural cu valoare uman-sentimentală inestimabilă.
Aspectul de odinioară al localităţii a supravieţuit, sporadic, la periferie, unde s-au conservat o serie de locuințe mai mult decât centenare, parte dintre ele aflate sub protecţia legislaţiei în vigoare privind patrimoniul imobil.
O serie de fotografii cu locuinţe din prezent constituie o pledoarie pentru o nouă optică în ceea ce priveşte reevaluarea şi protejarea patrimoniului arhitectural, atât cât a mai rămas neafectat de tentaţia modernizării.