Sfârşitul de săptămână a fost marcat în municipiul Fălticeni prin două evenimente culturale. Primul, „Toamnă sadoveniană la Fălticeni”, s-a desfăşurat la Casa Memorială “Mihail Sadoveanu” şi a constat într-o întâlnire a scriitorilor fălticeneni, “un obicei vechi al lui Sadoveanu, ca la începutul lunii noiembrie, la casa sa de la Fălticeni, să se întâlnească scriitorii şi artiştii”, cum a precizat muzeografa Ana Nazarov, care, alături de Dan Baltazar, a fost gazda manifestării. Au participat scriitorii Alexa Paşcu, Mioara Gafencu, Coca Maria Udişteanu, Lenuţa Rusu, Vasile Moroşanu, pictorul Gabrel Baban, Dana Tofan – şef serviciu cultură, profesoarele Monica Creţu şi Mihaela Muraru, alte persoane implicate în fenomenul cultural fălticenean.
Ideea organizării acestui eveniment i-a aparţinut poetului Alexa Paşcu, cel care, în cadrul întâlnirii, a venit cu propunerea constituirii unei asociaţii culturale care să apropie condeiele fălticenene.
„În Fălticeni există condeie care merită mai mult. Numai cine îndrăzneşte aprinde pe cer o stea, cine nu, stă şi priveşte la steaua altcuiva. Este timpul să înfiinţăm o Asociaţie culturală, să avem un cenaclu, să scoatem o revistă”, a spus Alexa Paşcu.
Întâlniri ale marilor personalităţi ale culturii române au fost găzduite la „casa din deal” încă de pe vremea marelui prozator Mihail Sadoveanu. Aici poposeau George Topârceanu, Agatha Bârsescu, Hortensia Papadat Bengescu, Eugen Lovinescu, Ionel Teodoreanu şi mulţi alţii. La întâlnirea din această toamnă, care s-a desfăşurat în săptămâna în care s-au împlinit 132 de ani de la naşterea lui Mihail Sadoveanu, au fost prezentate şi câteva cărţi ale scriitorilor fălticeneni, titluri care au ieşit de sub tipar în acest an. Coca Maria Udişteanu, autoare de versuri pentru copii, a citit două poezii din volumul „Copilăria poeziei”, scriitorul Alexa Paşcu a împărtăşit celor prezenţi despre emoţiile premierii în cadrulFestivalului Naţional de Proză “Mihail Sadoveanu”, iar scriitoarea Lenuţa Rusu şi-a prezentat o parte din poeziile pentru copii, de dragoste, cu teme filozofice, religioase, adunate în cele şase volume care au văzut lumina tiparului.
„Bune şi rele”
A doua manifestare a avut loc duminică seara, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”. Lansarea cărţii de proză „Bune şi rele”, scrisă de fălticeneanul Vasile Moroşanu, i-a adunat pe fălticenenii iubitori de literatură. Vasile Moroşanu se află la a doua experienţă literară, după cartea „Surpriza”, lansată în anul 2010. În volumul „Bune şi rele”, ilustrat grafic de artistul plastic Radu Bercea, Vasile Moroşanu împărtăşeşte cu cititorii săi o parte din memoriile de călătorie prin toate provinciile istorice ale României.
Dacă pentru volumul de debut Vasile Moroşanu a ales un motto de Platon („Este mai uşor să scrii despre zei, decât despre oameni”), noua sa carte are ca motto o veche zicală chineză: „În viaţă, omul trebuie să fie înconjurat de trei prieteni: bunătatea, cumpătarea şi răbdarea!”.