Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 nov 2012 - Anul XVII, nr. 266 (5171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Invitaţi speciali

Seară culturală, în aula Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În aula Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, un eveniment cultural cu invitaţi speciali, care ar trebui să se repete măcar o dată pe lună, după cum ne-au spus organizatorii. Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a precizat că „acţiunea de vineri, 9 noiembrie, a fost un moment de lectură şi de cultură care ar putea fi începutul unei serii de acte de valoare, în cadrul cărora elevii ar putea fi martorii unor profesiuni destul de rare şi ar putea cunoaşte oameni celebri prin pasiuni şi preocupări”.

 

Crâmpeie de cultură şi artă oferite tinerilor din Gura Humorului

O echipă de oameni de suflet din târgul Iaşilor a adus în Gura Humorului tot ce poate sugera o lume a literaturii, a poeziei, a epigramei şi a parfumului unui oraş celebru şi prin cei care l-au locuit. S-a audiat epigramă, o specie literară care, cum spunea George Petrone, preşedinte de onoare al Academiei Libere a Epigramiştilor, ”este plasată de unii la periferia literaturii.”

Sonetele şi rondelele personale au fost recitate de autorul acestora, Vasile Vajoga. Versurile lui Sorin Poclitaru, recitate de un actor ieşean, au avut un impact şi mai mare asupra publicului din aulă, care a trăit stările din cele două poezii împreună cu autorul. Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan a completat că Sorin Poclitaru este cel care de mult timp oferă crâmpeie de cultură şi artă tinerilor din Gura Humorului, „atât prin faptul că, săptămânal, găzduieşte concerte de muzică folk, expoziţii şi, nu numai, dar şi prin versurile pentru cei mari şi pentru cei mici pe care le scrie şi le oferă cititorilor. Sorin Poclitaru, prin firma pe care o reprezintă, împreună cu alţi iubitori de literatură, a susţinut apariţia revistei <Scârţ>, revistă a grupării de literatură umoristică <Al. O. Teodoreanu Păstorel> din Iaşi”.

 

Donaţie de carte la Colegiul „Alexandru cel Bun”

Proprietarul Galeriilor de artă din centrul Iaşilor, Dumitru Grumăzescu, a prezentat un scurt istoric al acestora, în faţa publicului humorean.

“Am aflat, astfel, că Galeriile Anticariat au luat fiinţă în 1992 şi au găzduit, pentru început, ore de dirigenţie, cursuri universitare de la facultăţile de Litere, Jurnalism, Filosofie. Pentru a ne convinge, dacă mai era nevoie, anticarul a adus la Gura Humorului o colecţie impresionantă de liliputuri, cărţi rare de numai câţiva milimetri şi elzevire. Vitrina cu literatură a atras elevii şi profesorii prezenţi la activitate. Toţi am avut şansa să citim poezii cu lupă specială, să vedem cărţi care pot fi citite doar cu microscopul. Biblioteca din palmă s-ar putea intitula fotografia în care pe palma unei eleve au fost aşezate zece cărţi în miniatură”, a completat profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan. Dumitru Grumăzescu a oferit şi premii elevilor mai activi şi a donat Colegiului „Alexandru cel Bun” 80 de volume, beletristică în limba engleză şi franceză, precum şi volume importante pentru catedra de istorie.

Organizatorii evenimentului, profesorii de la colegiul humorean, susţin că „un astfel de turism cultural ar fi o şansă în plus pentru adolescenţi să realizeze că totul prinde contur şi există prin intermediul literaturii, al artei şi al culturii şi că lectura oferă acces la nebănuite stări, la frumuseţe interioară şi la bogăţie. Într-o lume dominată de discursuri electorale şi de politizare, Eminescu a poposit la Gura Humorului prin vers, prin mesaj şi prin unicitate”.      

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seară culturală, în aula Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Seară culturală, în aula Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei