În aula Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, un eveniment cultural cu invitaţi speciali, care ar trebui să se repete măcar o dată pe lună, după cum ne-au spus organizatorii. Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a precizat că „acţiunea de vineri, 9 noiembrie, a fost un moment de lectură şi de cultură care ar putea fi începutul unei serii de acte de valoare, în cadrul cărora elevii ar putea fi martorii unor profesiuni destul de rare şi ar putea cunoaşte oameni celebri prin pasiuni şi preocupări”.
Crâmpeie de cultură şi artă oferite tinerilor din Gura Humorului
O echipă de oameni de suflet din târgul Iaşilor a adus în Gura Humorului tot ce poate sugera o lume a literaturii, a poeziei, a epigramei şi a parfumului unui oraş celebru şi prin cei care l-au locuit. S-a audiat epigramă, o specie literară care, cum spunea George Petrone, preşedinte de onoare al Academiei Libere a Epigramiştilor, ”este plasată de unii la periferia literaturii.”
Sonetele şi rondelele personale au fost recitate de autorul acestora, Vasile Vajoga. Versurile lui Sorin Poclitaru, recitate de un actor ieşean, au avut un impact şi mai mare asupra publicului din aulă, care a trăit stările din cele două poezii împreună cu autorul. Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan a completat că Sorin Poclitaru este cel care de mult timp oferă crâmpeie de cultură şi artă tinerilor din Gura Humorului, „atât prin faptul că, săptămânal, găzduieşte concerte de muzică folk, expoziţii şi, nu numai, dar şi prin versurile pentru cei mari şi pentru cei mici pe care le scrie şi le oferă cititorilor. Sorin Poclitaru, prin firma pe care o reprezintă, împreună cu alţi iubitori de literatură, a susţinut apariţia revistei <Scârţ>, revistă a grupării de literatură umoristică <Al. O. Teodoreanu Păstorel> din Iaşi”.
Donaţie de carte la Colegiul „Alexandru cel Bun”
Proprietarul Galeriilor de artă din centrul Iaşilor, Dumitru Grumăzescu, a prezentat un scurt istoric al acestora, în faţa publicului humorean.
“Am aflat, astfel, că Galeriile Anticariat au luat fiinţă în 1992 şi au găzduit, pentru început, ore de dirigenţie, cursuri universitare de la facultăţile de Litere, Jurnalism, Filosofie. Pentru a ne convinge, dacă mai era nevoie, anticarul a adus la Gura Humorului o colecţie impresionantă de liliputuri, cărţi rare de numai câţiva milimetri şi elzevire. Vitrina cu literatură a atras elevii şi profesorii prezenţi la activitate. Toţi am avut şansa să citim poezii cu lupă specială, să vedem cărţi care pot fi citite doar cu microscopul. Biblioteca din palmă s-ar putea intitula fotografia în care pe palma unei eleve au fost aşezate zece cărţi în miniatură”, a completat profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan. Dumitru Grumăzescu a oferit şi premii elevilor mai activi şi a donat Colegiului „Alexandru cel Bun” 80 de volume, beletristică în limba engleză şi franceză, precum şi volume importante pentru catedra de istorie.
Organizatorii evenimentului, profesorii de la colegiul humorean, susţin că „un astfel de turism cultural ar fi o şansă în plus pentru adolescenţi să realizeze că totul prinde contur şi există prin intermediul literaturii, al artei şi al culturii şi că lectura oferă acces la nebănuite stări, la frumuseţe interioară şi la bogăţie. Într-o lume dominată de discursuri electorale şi de politizare, Eminescu a poposit la Gura Humorului prin vers, prin mesaj şi prin unicitate”.