Spectacolul „Artă cu seminţe prăjite”, jucat în premieră pe scena suceveană, în zilele de 3 şi 4 octombrie, la Casa de Cultură Suceava, cu actori ai Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, a primit din partea sucevenilor un feedback pozitiv, dovadă fiind aplauzele la scenă deschisă.
Publicul, în majoritate tânăr, a ştiut să savureze fiecare moment comic, pe care l-a bifat prin aplauze, dar a înţeles şi dramatismul piesei.
Tragicomedia scrisă de prozatorul, publicistul, dramaturgul ieşean Cătălin Mihuleac, fost colaborator al Cotidianului „Monitorul de Suceava”, este o piesă care prezintă condiţia mizeră a artistului, în care momentele comice ascund sâmburi de adevăr.
„Schimbând ceea ce este de schimbat, dramaturgul vede, în realitatea românească, ridicarea unei garsoniere confort trei, în care a trăit şi a creat un intelectual de valoare, la rang de casă memorială asaltată de turişti din toate colţurile pământului. Ironie transparentă şi, spuneam, necruţătoare, la adresa condiţiilor în care a trăit un intelectual român şi, în acelaşi timp, condamnarea cu mijloacele artei a ingratitudinii umane dispusă să recunoască valoarea cuiva doar după moartea <personajului principal>”, spune Cătălin Mihuleac.
Partitură adevărată, provocare pentru actori
Tema piesei „Artă cu seminţe prăjite” este una actuală, o temă fierbinte a acestor vremuri, mai ales pentru viaţa românească, aceea că oamenii de valoare sunt preţuiţi mai ales după moarte. În posteritate, pe seama intelectualilor se ţes tot felul pe poveşti „agreate” de agenţiile de turism... Spectacolul „Artă cu seminţe prăjite” este şi debutul regizoral în lumea profesioniştilor pentru Lenuş Moraru, care a declarat: „Este un spectacol haios, vesel, cu anumite nuanţe dramatice”. Spectacolul s-a dovedit a fi o provocare şi pentru actorii botoşăneni. Actriţa Petronela Chiribuţă a declarat că „de mult nu m-am mai întâlnit cu o partitură adevărată, în ultimul timp jucând doar roluri colective. Am avut un personaj savuros, care mă reprezintă, muza, blonda...”.
În acest spectacol a fost readusă în luminile rampei actriţa Elena Ligi, Societar de Onoare al Teatrului Mihai Eminescu, demonstrându-se în acest fel, dacă mai era nevoie, că actorii nu ies niciodată la pensie. La vârsta de 72 de ani, actriţa Elena Ligi, care a jucat pe scenă lângă Florin Piersic, Birlic sau Dem Rădulescu, a revenit alâturi de actorii botoşăneni, după opt ani de pauză, într-un rol, „nu mare, dar foarte frumos, plin de emoţie”, după cum a declarat actriţa.
Regia artistică a spectacolului - Lenuş Teodora Moraru, scenografia şi costumele: Gelu Râşca. Din distribuţie au făcut parte actorii: Vali Popa, Bogdan Horga, Elena Ligi, Petronela - Lorena Chiribuţă, Irina Mititelu, Bogdan Muncaciu, Lidia Uja, Narcisa Vornicu, Florita Ţugui, Crenola Muncaciu, Petruţ Butuman, Traian Andrii.