La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis, la începutul acestei săptămâni, expoziţia de sculptură şi pictură realizată de Ella Shlosberg.
Spaţiul cu puternice vibraţii, de un dramatism deosebit, al Europei Centrale de la începutul secolului XX
Expoziţia pe care ne-o propune Ella Shlosberg, profesoară la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, etalează 11 piese de sculptură mică şi 27 de lucrări de grafică şi pictură.
O expoziţie, aşa cum a punctat la deschidere din partea gazdelor George Ostafi, PR-ul muzeului sucevean, „care emoţionează profund prin racordarea la spaţiul cu puternice vibraţii, de un dramatism deosebit, al Europei Centrale (Mitteleuropa) de la începutul secolului XX”.
O artistă care-şi „conturează ideile cu măsură şi cu delicateţe”
Criticul de artă Valentin Ciucă, invitat să prezinte expoziţia, a subliniat faptul că trăieşte o bucurie aparte atunci când identifică, de la bun început, „valoarea unui artist care are dorinţa vizibilă de a se exprima”, o artistă care-şi „conturează ideile cu măsură şi cu delicateţe”.
Punând accentul pe „germanicitatea nativă” a expozantei, Valentin Ciucă a remarcat elementele autobiografice din lucrările prezentate, lucrări care configurează „un univers cvasiexpresionist al culorii şi al ideilor”.
Lucrările, „încărcate de tensiuni”, conţin „elemente care configurează o relaţie, o atitudine”
O expoziţie care este „expresia unei conştiinţe”, o desfăşurare vizuală în care cele câteva „autoportrete ideale” ale artistei trădează „o oarecare singurătate” şi în care celelalte figuri umane, „personaje tratate din perspectiva unei melancolii şi a unei tandreţi, nu sunt persoane ci concepte”.
Lucrările, „încărcate de tensiuni”, conţin „elemente care configurează o relaţie, o atitudine”.
„Se simte - a spus Valentin Ciucă - şi acest lucru constituie esenţa acestor imagini, preocuparea artistei de a identifica nexul, legătura dintre lucruri şi fenomene”.
O expoziţie cu unduiri Secession
Piesele sculptate de mici dimensiuni, realizate din steatit (speckstein - în limba germană, grupă minerală din categoria rocilor metamorfice - care au în compoziţie silicat de talc şi magneziu), sunt, aşa cum a spus Valentin Ciucă, „preţioase mărturii de prelucrare a materiei”.
Lucrările de grafică şi pictură („Singurătate absolută”, „Exil sau paltonul albastru”, „Străbunii mei”, „Ghetto sau cum am găsit patria tristeţii mele”, „Ziua în care tatăl meu a uitat să planteze un pom”, „Dragostea şi moartea”...) au „un conţinut preţios de dramă”.
O expoziţie cu unduiri Secession (varianta germană a curentului Art Nouveau), realizată de o artistă care, aşa cum a spus Valentin Ciucă, „este fericită cu adevărat doar atunci când are o nouă idee, un nou proiect”.