La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a deschis joi expoziţia celei de-a VII-a ediţii a Taberei internaţionale de creaţie plastică “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.
„O interfaţă a sufletului ucrainean”
Expoziţia, care etalează peste 40 de lucrări de pictură realizate de participanţii ediţiei din acest an a taberei internaţionale, care s-a desfăşurat în intervalul 19 - 28 iulie, la Todireşti, „este - aşa cum a spus la vernisaj Vera Romaniuc, directorul muzeului humorean - o interfaţă a sufletului ucrainean”.
Organizată din iniţiativa prof. Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, tabăra de creaţie plastică reuneşte ucraineni din diaspora, care trăiesc în ţări diferite, dar care se întrunesc în perimetrul bucovinean. De şapte ani, ucraineni din Federaţia Rusă, Belarus, Lituania, Letonia, Cehia, Slovacia, Polonia, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, dar şi din ţara mamă şi România vin în Bucovina, pictează şi devin „ambasadori culturali” ai acestei zone pe care o promovează pretutindeni.
Şapte artişti plastici şi trei copii talentaţi, din cinci ţări de pe două continente
Anul acesta, în tabăra care a avut ca locaţie Pensiunea „Simona” din Todireşti, au lucrat şapte artişti plastici şi trei copii talentaţi, din cinci ţări de pe două continente (România, Cehia, Slovacia, Ucraina şi Canada): Roman Kharevsky (un ucrainean stabilit în Cehia), Mykhaylo Besareba (Slovacia), Roman Zuzuk (Canada), Anastasia Grigoryeva şi Kaleria Zykunova (Ucraina), Ioan Bodnar, Radu Bercea şi copiii Margarita (fiica în vârstă de 9 ani a lui Roman Kharevsky), Briana Ohmt (12 ani) şi Angelica Spânu (9 ani).
„Artişti plastici consacraţi - aşa cum a spus Ioan Bodnar - şi copii, învăţăcei care au lucrat alături de cei mari şi, prin energia lor, au dat impuls acestei tabere”.
O iniţiativă care era cât pe ce să nu se împlinească în acest an (în care Uniunea Ucrainenilor din România şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României nu au mai susţinut financiar tabăra), dacă acţiunea n-ar fi fost susţinută de sponsori generoşi, care au asigurat suma de 160 de milioane de lei vechi.
Oameni de-ai casei şi gazde primitoare
O ediţie care se înregistrează ca „o reuşită”, aşa cum a spus Ex. Sa Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava, care l-a felicitat pe Ioan Bodnar, mulţumind totodată pentru faptul că expoziţia a fost dedicată celei de-a XXI-a aniversări a Zilei Independenţei Ucrainei.
Un vernisaj la care primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc (sosit în ultima clipă de pe şantierul Casei de Cultură, aflată în plin proces de reabilitare şi modernizare), i-a salutat pe reprezentantul diplomatic al Ucrainei la Suceava, pe dna Nadia Boiechko şi pe Ioan Bodnar ca pe nişte „oameni de-ai casei”, asigurându-i că la Gura Humorului vor avea parte întotdeauna parte de „gazde primitoare”.