Editura Academiei Române a scos recent de sub tipar lucrarea intitulată „Civilizaţie medievală românească. Ceramica monumentală din Moldova”, volum de peste 650 de pagini semnat de arheologul dr. Paraschiva-Victoria Batariuc.
Studii care vizează cahlele, pavimentele ceramice, piesele ceramice care împodobeau clădirile medievale
Aşa cum ne-a spus autoarea, lucrarea cuprinde studii care vizează cahlele, pavimentele ceramice şi piesele ceramice decorative care împodobeau clădirile medievale din Moldova, studii realizate de-a lungul anilor, dar care erau dispersate în anuare şi în diverse publicaţii de specialitate.
Adunate acum între coperte de carte, studiile alcătuiesc împreună o lucrare de referinţă care valorifică colecţia de ceramică monumentală a Muzeului Bucovinei, cea mai mare colecţie de gen din Europa (în care se află şi cele peste 700 de cahle cu motive decorative din componenţa sobei din Casa Domniei, cahle care au fost scoase la iveală în anii 1955-1956, cu prilejul săpăturile întreprinse pe Câmpul Şanţurilor din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei).
O lucrare care, cu blazonul Academiei Române, încununează o viaţă de cercetare
Preocupată de studiul ceramicii monumentale încă din anii studenţiei, arheologul dr. Paraschiva-Victoria Batariuc oferă o expertiză calificată în domeniu, lucrarea apărută sub egida Academiei Române înglobând un volum foarte mare de muncă, dar care-i oferă cercetătoarei satisfacţia unei mari împliniri.
Provocarea realizării acestei lucrări a mobilizat alături de autoare colegi muzeografi şi restauratori din cadrul Muzeului Bucovinei şi de la Mănăstirea Putna, cartea având o dedicaţie pentru toţi cei care i-au acordat sprijinul pentru finalizarea ei.
Cu sprijinul acad. Victor Spinei de la Institutul de Arheologie Iaşi s-a întocmit un proiect care a primit recent finanţare şi s-a tipărit această lucrare care, cu blazonul Academiei Române, încununează o viaţă de cercetare.
O împlinire care vine după Premiul „George Oprescu” al Academiei Române, oferit cu doi ani în urmă pentru lucrarea „Catalogul Colecţiei Romstorfer. Ceramica monumentală”.