Cea de-a VII-a ediţie a atelierului de film documentar „Aristoteles Workshop” se află în curs de desfăşurare, până pe data de 23 septembrie a.c., la Vama, în judeţul Suceava.
12 tineri cineaşti din România, Cehia, Croaţia, Slovenia, Polonia şi Republica Moldova
„Aristoteles Workshop”, un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai filmului european îndrumă tineri cineaşti din Europa Centrală şi de Est în creaţia filmului documentar cu durata de 30 de minute, se desfăşoară pentru a treia oară la Vama.
Şapte participanţi din România lucrează alături de cinci colegi din Cehia, Croaţia, Slovenia, Polonia şi Republica Moldova în cadrul atelierului coordonat de doi specialişti în domeniu, Rafi Pitts şi Jeroen Berkvens.
Participanţii ediţiei din acest an sunt românii Tudor Botezatu (regizor), Raluca Gorgos (regizor), Xandra Popescu (regizor), Cristi Moldovan (imagine), Ana Maria Vijdea (imagine), Letiţia Ştefănescu (montaj), Dan Ştefan Pârlog (montaj) şi Tereza Adamkova (montaj, Cehia), Vanda Volic (imagine, Croaţia), Simona Jerala (imagine, Slovenia), Julia Groszek (regizor, Polonia) şi Emanuela Iorga (montaj, Republica Moldova).
Cel mai bun scurt-metraj documentar, premiat cu 2.000 de euro
Susţinut de Canalul Arte (Franţa), de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Institutul Cultural Român, „Aristoteles Workshop” (training intensiv produs de Dan Nuţu) oferă participanţilor posibilitatea de a învăţa producţia de film şi de a fi promovaţi ca cineaşti.
Filmele produse în cadrul „Aristoteles Workshop” au fost selecţionate şi premiate la festivalurile de la Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste.
Participanţii vor forma echipe cu acces la echipamente de producţie şi post-producţie necesare realizării documentarelor, cele mai bune filme urmând să fie promovate pentru festivaluri de film şi reţele de televiziune internaţionale.
Modulul propus de „Aristoteles Workshop” este de 30 de minute de film documentar, dar este deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi.
Echipa care va realiza cel mai bun scurt-metraj documentar la cea de a şaptea ediţie a atelierului internaţional “Aristoteles Workshop” va primi un premiu în valoare de 2.000 de euro, acordat de Institutul Cultural Român, care susţine atelierul pentru al cincilea an consecutiv.