La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc duminică după-amiază vernisajul expoziţiei Taberei de creaţie „Micii iconari”, tabără care s-a desfăşurat, în intervalul 16 - 28 iulie, în comuna Adâncata.
50 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani
Tabăra, aflată la cea de-a doua ediţie, organizată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Parohia Adâncata 2, a reunit aproximativ 50 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, de la grădiniţe şi şcoli din Adâncata şi din municipiul Suceava.
Împreună cu preotul paroh Pascal Mitu şi cu profesorii îndrumători Daniela Mitu, Raluca Schipor, Florentina Anastasiu, Carmen Posmangiu şi Beniamin Opriş, copiii, care au avut ca locaţie de creaţie Casa de Prăznuire a Parohiei Adâncata 2, au desenat, au pictat, dar au desfăşurat şi alte activităţi, exerciţii şi jocuri creative care le-au oferit zile de vacanţă minunate.
Peste 140 de lucrări, care relevă „sufletul de copil exprimat în imagini”
Cele peste 140 de lucrări expuse (desene, tablouri realizate cu culori acrylice şi icoane pictate pe sticlă şi lemn) relevă, aşa cum a spus la vernisaj pr. paroh Pascal Mitu, „sufletul de copil exprimat în imagini”.
ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a participat la manifestare, a apreciat expoziţia ca fiind „un lucru cu totul deosebit ca iniţiativă şi mai ales ca realizare”.
Subliniind faptul că şcoala de astăzi nu mai pune accentul pe disciplinele care cultivă frumosul, caligrafia şi desenul, înaltul ierarh a rostit cuvinte de învăţătură remarcând că aceşti copii („copii frumoşi, sănătoşi şi talentaţi”, cum a spus în cuvântul său primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu), care s-au străduit să realizeze lucruri frumoase, sunt „oameni mari cu sufletul”.
„Un îndemn la mai multă muncă şi la mai multă cuminţenie”
Raluca Schipor, profesoară de arte vizuale la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a apreciat faptul că toţi copiii au fost nişte „ucenici minunaţi”, care şi-au însuşit tehnica tradiţională de pictură a icoanei bizantine, precum şi cea a picturii pe sticlă.
Mulţumind Primăriei comunei Adâncata „pentru sprijinul moral şi material acordat”, părinţilor pentru înţelegere şi copiilor pentru răbdarea şi pasiunea de care-au dat dovadă pe parcursul desfăşurării taberei, pr. paroh Pascal Mitu (care a pictat şi el alături de copii) le-a oferit acestora şi celor care i-au îndrumat „Diplome de merit”, care, aşa cum a spus ÎPS Pimen, constituie „un îndemn la mai multă muncă şi la mai multă cuminţenie”.
Expoziţia va fi vernisată duminică, 5 august, la ora 12:00, şi la Casa de Prăznuire a Parohiei Adâncata 2.