În aula Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava a avut loc, sâmbătă, comemorarea profesorului, pictorului, sculptorului, poetului şi omului de cultură Dimitrie Loghin (13 octombrie 1910 - 18 iulie 1982).
37 de ani la catedra de desen şi caligrafie a colegiului sucevean
Manifestarea comemorativă, care a marcat împlinirea a trei decenii de la trecerea în nefiinţă a celui care a slujit timp de 37 de ani catedra de desen şi caligrafie a colegiului, a reunit, la iniţiativa familiei, oameni care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe profesorul şi artistul plastic care a fost spiritul tutelar al vieţii artistice sucevene.
Aşa cum a remarcat fiica artistului, prof. Viorelia Victoria Braicu, momentul comemorativ „a umplut sufletele celor prezenţi cu un sentiment complex şi greu de definit, un sentiment care are la bază respectul, dragostea şi admiraţia faţă de cel omagiat”.
În panteonul personalităţilor urbei
Momentul scurgerii a trei decenii de când Dimitrie Loghin ne-a părăsit fizic (pentru că spiritul său dăinuie în viaţa artistică suceveană) a fost punctat cu o suită de manifestări care l-au aşezat pe omagiat pe locul care i se cuvine în panteonul personalităţilor urbei.
De la sărbătorirea centenarului, în anul 2010, când s-au organizat expoziţii atât în incinta colegiului, cât şi în saloanele de artă ale Muzeului Bucovinei, la lansarea, în primăvara acestui an (când s-a desfăşurat seria manifestărilor organizate sub genericul „Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene” - aniversarea a opt decenii de la înfiinţarea, la Cernăuţi a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) a volumului „Poemul martirilor fără de ţară”, prin care Dimitrie Loghin ni se dezvăluie ca un mare poet al spaţiului bucovinean, şi până la expoziţia retrospectivă prezentată odată cu apariţia albumului de artă care-l înveşniceşte în galeria marilor pictori români.
„Un pedagog absolut remarcabil, un mare artist, un adevărat patriarh al artelor plastice sucevene”
Dintre cei care au participat la comemorare („familia lărgită a lui Dimitrie Loghin”, cum a spus prof. Viorelia Victoria Braicu) au ţinut să spună câteva cuvinte câţiva dintre cei care l-au cunoscut.
Prof. Rodica Alexandru (care l-a avut ca profesor la Liceul „Doamna Maria” din Suceava şi, ulterior, s-au reîntâlnit ca dascăli în cancelaria Liceului „Ştefan cel Mare”) s-a referit la Dimitrie Loghin ca la „un dascăl model”, căruia îi este şi astăzi recunoscătoare.
Ing. Florin Pascal (care în albumul recent tipărit semnează un text intitulat „Profesorul - artist”) a conturat profilul lui Dimitrie Loghin „coborât parcă din portretele dascălilor de modă veche, riguros şi conştiincios”, un profesor care l-a „iniţiat în ceea ce avea să devină limbajul viitoarei profesii - desenul tehnic”. Arhitectul Ion Andriu, care l-a cunoscut la începutul anilor ’60, l-a apreciat pe Dimitrie Loghin ca pe „un pedagog absolut remarcabil, un mare artist, un adevărat patriarh al artelor plastice sucevene”.
„O personalitate aristocratică a artei bucovinene”
Dacă prof. Adrian Bocancea s-a bucurat de prietenia maestrului Dimitrie Loghin („un om de o blândeţe deosebită - blândeţe însemnând multă iubire în suflet”) de la care mărturiseşte că a avut multe de învăţat, prof. Domnica Oniga (care i-a cunoscut spiritul creator în mod indirect, prin intermediul d-nei Viorelia Victoria Braicu) îşi odihneşte şi astăzi privirea pe „tablourile pline de lumină” din cancelaria colegiului.
„Dimitrie Loghin - a spus în încheiere poetul Mihai Sultana Vicol (care nu a avut posibilitatea să-l cunoască, dar îi apreciază deopotrivă versurile şi opera plastică) - a fost o personalitate aristocratică a artei bucovinene”.
Momentul comemorativ a fost urmat de o slujbă de pomenire care a fost oficiată în Capela ortodoxă a colegiului.