În sala mare din incinta Palatului Administrativ din municipiul Suceava a avut loc ieri închiderea proiectului finanţat de Uniunea Europeană cu titlul „Monografia folclorică a ucrainenilor din judeţul Suceava şi a românilor din regiunea Cernăuţi”.
Două expoziţii de costume populare, două seminarii şi editarea unei lucrări monografice
Proiectul, implementat de Consiliul Judeţean Suceava, având ca sursă de finanţare Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013, Prioritatea 3 - Promovarea activităţilor people to people, Măsura 3.2 - Schimburi culturale, sociale şi în domeniul educaţiei, cu o valoare totală de 118.154 de euro şi cu o durată de implementare de 16 luni, a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea cooperării între comunităţile locale în zonele de graniţă.
Prin intermediul acestui proiect, comunitatea ucraineană din România, respectiv comunitatea română din Ucraina au beneficiat de două expoziţii de costume populare, de două seminarii şi de editarea unei lucrări monografice (3.000 de exemplare, 1.500 în limba română şi 1.500 în limba ucraineană).
O lucrare care, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, care a coordonat colectivul de realizatori ai monografiei, „propune discuţiei o spiritualitate unică, dar exprimată bilingv, o spiritualitate europeană străveche, conservată, fără iniţieri, dar şi fără degenerescenţe semnificative, vreme de peste cinci milenii, şi pe cale de a fi spulberată, în următorii ani, din cauza inconştientelor festivaluri festiviste din ambele regiuni”.
„O fereastră deschisă spre tradiţia reală”
Evenimentul, care s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a Ex. Sale consulul general al Ucrainei la Suceava Vasyl Boiechko, a reprezentanţilor instituţiilor implicate în realizarea proiectului şi, desigur, a reprezentanţilor beneficiarilor direcţi ai acestei acţiuni conjugate care reprezintă „o fereastră deschisă spre tradiţia reală” (comunitatea ucraineană din judeţul Suceava şi comunitatea română din regiunea Cernăuţi), a încununat un efort comun menit să îmbunătăţească relaţiile româno-ucrainene. Salutat deopotrivă de preşedintele Cătălin Nechifor (care a încurajat cu acest prilej toţi „actorii care utilizează instrumentele structurale europene”) şi de reprezentantul diplomatic al ţării vecine în această zonă, Ex. Sa consulul general Vasyl Boiechko (care a subliniat faptul că, „dacă se vor depune eforturi susţinute vor exista rezultate bune”), momentul închiderii proiectului a marcat o nouă etapă de fructuoasă colaborare transfrontalieră.