Gazetarul şi scriitorul Mircea Sfichi a lansat joi, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, cartea intitulată „Kenya - kilometrul zero al omenirii”, primul volum al unui serii de călătorii cu genericul „Prin lumea largă”.
„O călătorie fascinantă”
Cartea, abia scoasă de sub tipar, o carte - aşa cum a spus jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica - mai fierbinte chiar decât ziua în care a avut loc evenimentul lansării, prezintă „o călătorie fascinantă” (cum şi-a intitulat L.D. Clement cuvântul înainte) la care autorul nu visase vreodată.
O călătorie pe pământ african, făcută la invitaţia surpriză a Preasfinţitului Episcop Vicar Sofronie, invitaţie care l-a pus pe jar din prima clipă, determinându-l să purceadă la o foarte serioasă documentare asupra continentului şi a ţării de destinaţie.
Documentare pentru care a făcut apel şi la câţiva prieteni suceveni, între care şi Eugen Nisioi, care, ca specialist în electromontaj care a lucrat un timp în sudul Arabiei, „nu departe de Africa”, i-a oferit o serie de sfaturi preţioase.
„Am trăit o experienţă, am văzut o lume a contrastelor...”
Călătoria (care a început în luna ianuarie a anului trecut), pentru care a luat legătura cu Preasfinţitul Episcop Ambrozie din Grecia, s-a făcut cu escală în Insula Corfu („acolo unde - spune Mircea Sfichi - mi-am lăsat o părticică din inimă”), dar şi cu oprire în Peloponez (unde poposea pentru a treia oară), pentru a ajunge în cele din urmă pe continentul african, în Kenya, pe aeroportul din Nairobi, de unde a început aventura.
„În Kenya - mărturiseşte autorul - am trăit o experienţă, am văzut o lume a contrastelor, oameni săraci dar fericiţi din nimic, a căror existenţă nu este marcată de grabă, de lipsa de timp, de lipsa de bani, de interes, de stres, cum se întâmplă în multe ţări dezvoltate, inclusiv în România”.
„Întreaga călătorie mi-a pătruns adânc în suflet şi în minte”
„Kenya - scrie Mircea Sfichi - înseamnă ceva sălbatic, dar visător, primitiv şi deosebit de frumos. Acolo, în inima sălbăticiei, înţelegi în alt mod viaţa. Poate şi de aceea, întreaga călătorie mi-a pătruns adânc în suflet şi în minte”.
Autorul, despre care au vorbit la lansare jurnaliştii şi scriitorii Dumitru Brădăţan, Cezar Straton şi medicul, publicistul şi călătorul Ioan Ieţcu (care, aşa cum a spus, a străbătut lumea „din Extremul Orient, până în Hawaii”), a mărturisit că această carte (pe care a dăruit-o celor care au venit la lansare) a văzut lumina tiparului cu sprijinul unor prieteni, cărora le-a mulţumit din suflet pentru ajutorul acordat.