Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 iul 2012 - Anul XVII, nr. 152 (5057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Hanul Domnesc

Deschiderea celei de-a XV-a ediţii a Atelierului de creaţie „Micii Meşteşugari”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

La Hanul Domnesc din municipiul Suceava (Secţia de Etnografie a Muzeului Bucovinei) a avut loc ieri deschiderea celei de-a XV-a ediţii a Atelierului de creaţie „Micii Meşteşugari”, activitate care se desfăşoară, până pe data de 21 iulie a.c., în Muzeul Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.

 

„Cel mai important proiect care se desfăşoară în incinta Muzeului Satului Bucovinean”

Organizat de Muzeul Bucovinei Suceava, Atelierul de creaţie „Micii Meşteşugari”, la care în acest an participă copii cu înclinaţii artistice cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, dispune de cinci ateliere lucrative coordonate de artişti şi meşteri populari consacraţi.

Festivitatea de deschidere, la care copiii, însoţiţi de părinţi şi bunici, s-au întâlnit cu muzeografii şi cu coordonatorii atelierelor de la care vor deprinde tainele meşteşugurilor, s-a desfăşurat la umbra copacilor din curtea secţiei muzeale.

Cei care au participat la eveniment au aflat de la organizatori că acesta este „cel mai important proiect care se desfăşoară anual în incinta Muzeului Satului Bucovinean”, proiect prin care „muzeul a câştigat mulţi prieteni care revin an de an”.

 

„Copiii vor putea să descopere un lucru din care poate, mai târziu, vor putea face o meserie”

Coordonatoarea acţiunii, muzeografa Iustina Humă, a precizat că, prin organizarea acestui atelier, „încercăm să oferim copiilor o alternativă la calculator, televizor şi la betonul din faţa blocului”, prin petrecerea unor zile de vacanţă în muzeul în aer liber în care „copiii vor putea să descopere un lucru din care poate, mai târziu, vor putea face o meserie”.

Informându-i pe cei care s-au înscris la atelierele de creaţie că se vor întâlni de acum înainte zilnic, de luni până vineri, la Muzeul Satului Bucovinean, Iustina Humă (care le-a spus copiilor că ea nu este „vrăjitoarea cea rea”, chiar dacă va depăşi câteodată „decibelii admişi, pentru a fi auzită de toată lumea”), le-a expus câteva principii de colaborare (rugându-i, în special pe băieţi, să fie decenţi în comportament şi limbaj) pentru a fi prieteni până la ceremonia de închidere care va avea loc pe data de 21 iulie, când se vor înmâna „Diplomele de participare”.

 

Câte 20 de participanţi la fiecare atelier

Pentru prima dată, numărul de locuri disponibile pentru fiecare atelier a fost limitat la 20 de participanţi.

Atelierul de modelaj în lut (care, aşa cum a spus Iustina Humă „a rămas o datorie de la ediţia anterioară”, copiii dorindu-şi foarte mult să frământe lutul, chiar dacă nu vor învăţa meşteşugul olăritului, ci doar modelajul) este coordonat în acest an de meşterul ceramist Carmen Cristea, cel de pictură icoane pe sticlă de artista plastică Oana Chilariu-Moruz, atelierul de sculptură în lemn îl are ca maistru coordonator pe meşterul cioplitor Florin Cramariuc - preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, în atelierul de încondeiat ouă copiii vor fi îndrumaţi de meşterul încondeietor Celica Nistor, iar atelierul de împletituri/tapiserie este coordonat de prof. Petronela Rusu.

 

Atelierul de tapiserie, o noutate în programul activităţilor din incinta Muzeului Satului Bucovinean

Dintre cei care au venit cu copiii la festivitatea de deschiere, am stat de vorbă cu Rodica Grosu, bunica Dianei (14 ani, Colegiul „Petru Rareş” Suceava) şi a lui Mihnea (10 ani, Şcoala Generală Nr. 3 Suceava). Ambii nepoţi, aşa cum a spus bunica lor, frecventează  Atelierul de creaţie „Micii Meşteşugari” de câţiva ani şi sunt încântaţi de tot ceea ce au învăţat să facă până acum.

Prof. Petronela Rusu, coordonatoarea atelierului de împletituri/tapiserie, atelier care constituie o noutate în programul activităţilor care se desfăşoară în incinta Muzeului Satului Bucovinean, a precizat că, după ce vor studia câteva zile motivele tradiţionale din Bucovina, copiii vor învăţa cum să le reproducă în tapiserii de mici dimensiuni.

 

Începând de astăzi şi până pe data de 21 iulie, când va avea loc prezentarea expoziţiei cu lucrările realizate pe parcursul celor trei săptămâni, copiii vor lucra în atelierele amenajate în câteva case ţărăneşti din muzeul în aer liber de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea celei de-a XV-a ediţii a Atelierului de creaţie „Micii Meşteşugari”.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Deschiderea celei de-a XV-a ediţii a Atelierului de creaţie „Micii Meşteşugari”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei