În seara zilei de vineri, 1 iunie, sala de spectacole a Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” a găzduit Gala decernării premiilor celei de a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”. Premierea a fost făcută de omul de teatru şi film Eusebiu Ştefănescu (preşedintele juriului), şi preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural.
Cele mai importante premii, în valoare totală de 1.100 de euro, au fost susţinute financiar de strănepoţii marelui Birlic, Alex şi George Şerban. Laurii de măslin cu care au fost răsplătiţi câştigătorii au fost oferiţi de Arhimandritul Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, şi au fost aduşi de lângă Muntele Athos.
Principalele distincţii acordate
La secţiunea 14 – 25 de ani, Marele premiu “Emil Hossu” a fost atribuit trupei “Atelierul de teatru” din Botoşani, trupă care a luat marele premiu şi la prima ediţie a festivalului de la Fălticeni. De această dată, vecinii din Botoşani au impresionat juriul cu piesa de teatru “Momo – strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce le-a înapoiat oamenilor timpul furat”. Această piesă le-a adus şi membrilor trupei câteva premii individuale.
La secţiunea 10 – 14 ani, Marele premiu „Grigore Vasiliu Birlic” a fost obţinut de trupa de teatru „Alfa, Omega Art” din Piatra Neamţ.
Premiul I “Radu Beligan” a fost adjudecat de trupa “Trepte” de la Centrul Cultural Judeţean Călăraşi, pentru piesa “Eu când vreau să fluier, fluier!”.
Premiul II “Draga Olteanu Matei” a mers la Sinaia, la trupa “Oglinzi” de la Colegiul Naţional “Mihail Cantacuzino”, pentru evoluţia din spectacolul “Probleme de respiraţie”.
Premiul III “Eusebiu Ştefănescu” a răsplătit evoluţia din concurs a trupei “Protha” de la Liceul “Ioan Slavici” – Panciu, cu spectacolul “Ţara lui Gufi”.
Diploma de Excelenţă “Al. G. Croitoru” a fost acordată trupei “Prospero” de la Palatul Copiilor Bacău, pentru monodrama “Te iubesc, tata”.
Premiul pentru “Opţiune repertorială” a fost acordat trupei de teatru “Logos” de la Grupul Şcolar Tehnic “Petru Rareş” Bârlad.
Premiul Special al Juriului pentru originalitate şi autenticitate a fost acordat regizoarei Lenuş Moraru de la “Atelierul de teatru” din Botoşani.
Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat tot unei botoşănence, Silvana Mihai, iar Premiul pentru cel mai bun actor a revenit lui Ştefan Spînu din Călăraşi.
Trupa „Fabulinus” de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a primit Premiul „Matei Millo” pentru piesa „Visul unei nopţi de vară”, Premiul „Horia Lovinescu” a revenit studenţilor de la UNATC Bucureşti, care au evoluat în spectacolul „Flori, filme, fete sau băieţi”, Premiul special al organizatorilor a ajuns la Lugoj, fiind acordat actorilor care au evoluat în spectacolul „Steaua fără nume”, iar Premiul „Jules Cazaban” a fost acordat trupei de teatru „Birlic” a Asociaţiei Fălticeni Cultural.
Premii şi pentru celelalte secţiuni ale festivalului
Acest festival a avut şi o componentă de creaţie literară şi artistică, la care au participat aproape 100 de elevi. La Secţiunea poezie, premiul I a fost obţinut de o prezenţă lirică notabilă deja, Anamaria Lupaşcu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. La Secţiunea proză, premiul I a fost obţinut de Suzana Corina Mironeasa, de la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava. La secţiunea dramaturgie, juriul format din profesori de specialitate de limba şi literatura română a acordat premiul I Georgianei Maximoaia, de la Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava, pentru piesa în versuri, cu personaje din poveşti „Ca-n fabulele lui La Fontaine”.
La secţiunea desen, premiul I a revenit Biancăi Maria Marcu şi lui Andrei Bobuţanu, de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni. Au mai fost acordate premii la Secţiunea poezie, grupa de vârstă 10 - 14 ani, unde locul I a revenit Narcisei Vasilovici din Băişeşti, la Secţiunea monolog, grupa de vârstă 7- 10 ani, premiul I a fost acordat Arianei Coman, de la Grădiniţa „Pinochio” din Fălticeni, iar la grupa de vârstă 10 - 14 ani, premiul I a ajuns la Octavian Gabriel Mic din Piteşti.
Octavian Gabriel Mic a oferit premiul câştigat trupei „Audienţa generală” de la Liceul Internaţional Cambridge – Cluj-Napoca, „în memoria colegului meu din această trupă care a decedat în drum spre acest loc, în care credea că oamenii mari îi iubesc şi îi călăuzesc pe oamenii mici”, cum a precizat Octavian Mic. După discursul micului actor, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria elevului clujean decedat în accidentul de la Berchişeşti la începutul săptămânii trecute.
La Secţiunea monolog, grupa de vârstă 15 – 25 de ani, premiul I a fost acordat Ioanei Ivancov şi lui Andrei Redinciuc, elevi la Colegiul Naţional „Laurian” din Botoşani. La aceeaşi grupă de vârstă, la Secţiunea poezie, premiul I i-a revenit lui Valentin Hriţcu, de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni.
Au fost acordate Diplome de excelenţă membrilor juriului, partenerilor, sponsorilor şi partenerilor media.
Festival cu juriu internaţional
Festivalul a avut girul doamnei teatrului românesc, Draga Olteanu Matei – preşedinte de onoare al manifestării. Juriul a fost format din actorul Eusebiu Ştefănescu - preşedintele juriului, regizorul şi scenaristul Al. G. Croitoru, actriţa Claudia Motea, Svetlana Târţău - decanul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova, regizorul Emil Caju, lect. univ. dr. Mihaela Beţiu, prodecan al Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC Bucureşti, regizorul Ion Sabdaru, regizorul Radu Nechifor, Dennis Dath - preşedintele Uniunii compozitorilor de muzică de film din Statele Unite ale Americii.
Birlic, regele comediei româneşti
Preşedintele juriului, actorul Eusebiu Ştefănescu, a declarat: “Au fost cinci zile minunate, cinci zile de emulaţie artistică, în care s-au întâlnit în lumina aceasta de scenă elevi şi studenţi din şcoli şi din facultăţi prestigioase din ţară şi din străinătate. Pentru noi, cei care ne ocupăm de învăţământul artistic, şi eu vă mărturisesc, în calitate de Decan al Facultăţii de Arte din Cadrul Universităţii Hyperion, că descopăr aici talente.
O condiţie importantă a profesiei noastre este bucuria jocului pe care absolut toţi copiii o au. Şi atunci, aici, cei care au fost spectatori, dar şi noi, profesioniştii, am avut acest prilej, să ne întâlnim încă o dată cu această zonă luminoasă care este copilăria şi cu această bucurie a jocului, pe care noi, actorii, dar şi dumneavoastră, spectatorii de teatru, trebuie să o păstraţi în sufletele dumneavoastră. Aici au evoluat copii şi tineri minunaţi, am avut în juriu personalităţi din străinătate, este un festival internaţional. Este important să reţineţi că dumneavoastră, fălticenenii, concetăţenii mei, sunteţi fericiţi. O dată pentru că aveţi în spate o tradiţie extraordinară, culturală, aveţi pe maestrul Birlic, regele comediei româneşti, şi a doua oară, dumneavoastră aţi dat ţării şi lumii spirite care s-au născut sau care au trecut, sau care sunt tributare acestor locuri minunate pe care dumneavoastră le stăpâniţi ca locuitori ai municipiului Fălticeni: Sadoveanu, Lovinescu, Ion Irimescu.
Eu plec din această întâlnire cu aceşti copiii minunaţi, în care fiecare şi-a manifestat talentul lui, sădit de Dumnezeu în sufletul lui, cu un câştig imens. Nu se poate ca un copil să nu aibă talent pentru actorie. În facultate nu le dă nimeni talent. Când vin la facultate aceşti tineri, noi le dăm doar mijloacele prin care ei pot să-şi exprime talentul. A fost foarte greu pentru noi, cei care am trebuit oferim copiilor recunoştinţa noastră, pentru că ne-au adus aminte de copilărie şi de zona de care noi ne bucurăm, în care noi jubilăm atunci când este vorba de arta interpretativă”.