Pe scenă au urcat actori îndrăgiţi, precum Claudiu Bleonţ, Andrei Duban, Ovidiu Cuncea, Geni Brenda, dar şi regizorul acestui spectacol, profesorul Grigore Gonţa. Tema comediei „de moravuri şi caracter” - „O scrisoare pierdută” este cunoscută de toată lumea, demascarea prostiei umane şi a imoralităţii.
Scrisoarea buclucaşă
Acţiunea piesei de teatru se desfăşoară în „capitala unui judeţ de munte”, dar situaţia poate fi generalizată, pe fundalul unei agitate campanii electorale. Între avocatul Nae Caţavencu, interpretat cu mult umor de Claudiu Bleonţ, din opoziţie, care aspiră la o carieră politică, şi grupul fruntaş al conducerii locale, Zaharia Trahanache şi Ştefan Tipătescu, izbucneşte un conflict iscat de pierderea unei scrisori de dragoste pe care Tipătescu (Andrei Duban) i-o adresase soţiei lui Trahanache, Zoe, interpretată de actriţa Geni Brenda.
Viziune modernă
Regizorul Grigore Gonţa a apelat la actori tineri, iar viziunea regizorului este una modernă. Situaţiile comice, faptele neprevăzute şi grupurile insolite, triunghiul conjugal Zoe-Trahanache - Tipătescu, cuplul Farfuridi – Brânzovenescu, confuziile, repetiţia unor replici, aduc buna dispoziţie în rândul spectatorilor.
Personajul Trahanache - „venerabilul neica Zaharia” - are pentru Zoe, soţia sa, un adevărat cult şi nimic nu-i clinteşte încrederea în ea. El nu se îndoieşte nici de prietenia cu prefectul Tipătescu, semnatarul scrisorii de amor.
Cetăţeanul turmentat este tipul simpatic, dar şmecher. El citeşte mai întâi sub felinar scrisoarea pierdută, după care se gândeşte să o ducă cui trebuie. Mereu se întreabă: „eu cu cine să votez?”.
Regizor şi actori, pe aceeaşi scenă
Urmărind spectacolul, publicul a desluşit, printre hohote de râs, o dramă care ne pune pe gânduri. Este vorba de drama de zi cu zi a omului obişnuit, a spectatorului, care este guvernat de personaje asemănătoare celor din piesa scrisă de dramaturgul I. L. Caragiale, în anul 1884. Grigore Gonţa a actualizat textul scris de Caragiale şi i-a făcut pe suceveni să creadă că timpul a stat în loc. El a urcat pe scenă alături de actori, interpretând rolul lui Dandanache. La finalul piesei, regizorul şi-a prezentat colegii de scenă, în aplauzele publicului sucevean. Pentru o seară, la Suceava, profesorul, regizorul şi discipolii săi s-au bucurat de succesul piesei „O scrisoare pierdută”, într-o abordare modernă.