Muzica lui Ceaikovski, decorul şi costumele spectaculoase, dar şi profesionalismul artiştilor din Kiev au creat, vineri seara, pe scena mare a Casei de Cultură Suceava, o adevărată feerie.
Publicul, din păcate, nu foarte numeros, a savurat fiecare fragment din spectacol, a aplaudat şi s-a bucurat de un eveniment cultural care merita văzut.
Mulţi copii, însoţiţi de părinţi, au fost foarte încântaţi de magia spectacolului şi au venit cu aplauze în întâmpinarea balerinilor. Numărul redus de spectatori l-a pus pe impresarul spectacolului, Ion Postelnicu, în situaţia de a scoate bani din buzunar şi a plăti artiştii.
„Nu am vrut să suspend acest spectacol, pe motiv că nu s-au vândut suficiente bilete, din respect pentru Suceava, pentru publicul de aici. Sperăm ca în martie, când vom reveni la Suceava cu spectacolul <Lacul lebedelor>, tot cu trupa de balet a Teatrului din Kiev, să găsim sala plină, pentru că şi acela este un spectacol foarte reuşit”, a spus Postelnicu.
Ovaţionaţi de public
„Spărgătorul de nuci”, balet în două acte pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, cu un libret semnat Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor”, a adunat la Suceava peste 25 de balerini profesionişti ai Teatrului Academic de Operă şi Balet din Kiev, care se află într-un turneu în România, cu acest spectacol.
Dansatorii au apărut, în deschiderea spectacolului, îmbrăcaţi în haine foarte colorate, fapt ce i-a ajutat pe spectatori să intre mai uşor în atmosfera basmului de Crăciun. Momentele de solo din spectacol au fost oferite de prim soliştii teatrului din Kiev Natalia Lazebnikova şi Andriy Gura, care au fost aplaudaţi şi ovaţionaţi de public.
Visul micuţei Marie
„Spărgătorul de Nuci” este povestea micuţei Marie, care primeşte, în seara de Crăciun, drept cadou de la unchiul ei, un spărgător de nuci (o păpuşă nostimă care sparge nucile cu uşurinţă), de care aceasta se ataşează foarte tare.
După ce adoarme, în mintea ei se creează un basm minunat. Pomul de Crăciun (care face parte din decorul spectacolului) devine din ce în ce mai mare, creând o atmosferă misterioasă, fantastică. Tânăra îl salvează pe prinţul „Spărgător de nuci” din lupta cu şoarecii. Marie şi Prinţul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăţia dulciurilor. Prinţul povesteşte Zânei dulciurilor şi suitei acesteia întâmplarea în care a fost salvat de Marie. Tânăra pereche este sărbătorită de întreaga suflare aflată la curtea împărătească.
La petrecerea oferită îndrăgostiţilor participă cele mai simpatice personaje, care prezintă mai multe dansuri: spaniol (figurile de ciocolată), arab (figurile de cafea), chinezesc (figurile de ceai), rusesc (cazaci de turtă dulce), francez. Marie şi Prinţul execută un „pas-de-deux”, apoi toată lumea este invitată la marele „Vals al Florilor” din final.
Pentru Marie a fost însă doar un minunat vis. Se trezeşte lângă bradul de Crăciun, ţinând în braţe păpuşa „Spărgătorul de nuci”.
(18 feb 2008, 13:33:26
Chiar nu se stie asta?