Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 ian 2015 - Anul XX, nr. 13 (5825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


De la Banciu la Arghezi. Sau viceversa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caricatura – cea care iscă azi atâta zarvă mondială - este, se ştie, un pamflet vizual. Dar să vedem dacă pamfletul clasic, făurit doar din cuvinte, este ceea ce vor unii jurnalişti să fie: un model de armă care poate lovi pe oricine, oricând şi oricum. Să încercăm, aşadar, să aflăm definiţia pamfletului, vedeta gazetăriei de ieri şi de azi. Şi unde să o căutăm decât la... marii pamfletari.

Paul-Louis Courier, arhitectul pamfletului modern, are rezervată partea leului. În „Pamfletul pamfletelor”, memorabila sa scriere din 1824, el insistă pe una din trăsăturile de bază ale acestei specii, situate la graniţa dintre jurnalism şi literatură: concizia. Iată ce spune Courier „un bob de acetat de morfină, într-un hârdău, nu se simte; într-o ceaşcă, provoacă vărsături; într-o linguriţă, ucide! Iată pamfletul!”

Clasicul Arghezi nu degeaba este clasic. El reuşeşte să ne traseze şi mai „cu văz” conturul pamfletului. În 1916, Arghezi scrie în revista Cronica: „Înainte de toate, pamfletul trăieşte prin sineşi, ca romanul, epopeea sau satira. E un gen literar, jumătate actual şi jumătate etern. E iute şi viu. Ţi-ai scris pamfletul ca să depreciezi un individ şi, mai ales, să-i munceşti o încredere în sine imorală.”

Pentru ca apoi să delimiteze universul personajelor care se pretează a fi pamfletizate: „Orice personagiu care poate deveni subiect de pamflet este, într-o oarecare măsură, ridicul prin diferenţa dintre aşteptări şi realitate. Tot pamfletul se inspiră din această singură diferenţă: condeiul se vâră aici şi scobeşte lărgind.”

După acest intermezzo pedagogic, Arghezi revine la pana sa de poet: ”Pamfletul e tifla, şi acestui gen i se cuvine o mână curată, elegantă şi chiar o bijuterie la degetul mic.”

Of, abia aici intervine marea problemă, atemporală şi ea. Căci dacă bijuterii pentru degetul mic se mai găsesc, cu mâna curată e mai greu. Vă rog arătaţi-mi ziaristul român care se poate lăuda cu ea.

CTP? Mircea Badea? Cristoiu? Ei pot fi mai curând personaje de pamflete, decât autori. Trebuie să recunoaştem că singurul meseriaş de azi rămâne Radu Banciu.

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la Banciu la Arghezi. Sau viceversa.
 Vizualizări articol: 1876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
De la Banciu la Arghezi. Sau viceversa4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei