Există nişte paporniţe din rafie care îi fac pe români uşor de recunoscut, pe orice meridian s-ar afla ei. Nişte paporniţe mari, urâte de la ia dracul. Rudimentare, grosolane, împletite pe fond de roşu sau albastru. Hâde, extraordinar de hâde, dar foarte practice. Cu ele ne legitimăm. Fac parte din recuzita bunului român de mijloc. Sunt genţile Samsonite ale celor fără mari posibilităţi financiare.
Orice român se foloseşte de serviciile acestor oribile geamantane populare. Paporniţa de rafie o vezi în mâna navetiştilor, când poartă damigene de ţuică şi jumătăţi de porci între satele şi oraşele patriei. O folosesc cu entuziasm şi studenţii, când primesc pachete cu mâncare de acasă, prin bunăvoinţa şoferului de maxitaxi sau a mecanicului de locomotivă. Aceştia se aleg astfel cu venituri grase, neimpozabile, pe care organele de control se fac că nu le observă, din pricina unui orb al găinii specific profesiunii lor.
Dar sacoşa e împletită nu doar cu fire de rafie, ci şi cu fire rezistente de ambiţie. Ea nu şi-a limitat aspiraţiile la interiorul graniţelor patriei, nicidecum. I-au crescut aripi. Cu ele şi-a luat zborul peste hotare.
La început, imediat după Revoluţia anticomunistă, a fost folosită pentru a duce în Turcia rulmenţi. Din vânzarea lor la bişniţarii de acolo, s-au hrănit începuturile capitaliste ale unor oameni putred de bogaţi, cum ar fi evreul Schrotter, soţul cucoanei cu moda. Din Turcia, sacoşele de rafie se întorceau burduşite de săpunuri şi chiloţei cu o inimioară în dreptul puţei. Aceste bunuri erau vândute mai ales prin reţeaua de consignaţii sau direct, în pieţe.
De câţiva ani, sacoşa de rafie e o prezenţă familiară în aeroporturi, trădând libera circulaţie mondială de care se bucură azi românii. Păcat că nu are rotiţe, ca valiza modernă de călătorie.
Am lăsat surpriza pentru final. De curând, un designer occidental a trasat traiectoria mondială a sacoşei de rafie. E la fel de urâtă, dar e o urâţenie vandabilă pe piaţa snobismlui.
Ştiţi cât costă o sacoşă de rafie scoasă la vânzare pentru occidentali? O mie de euro!
Acuma, înmulţiţi 1.000 de euro cu numărul de sacoşe de rafie din ţară, Şi veţi vedea cât de bogaţi suntem. Ţara astă pe un depozit de lingouri de rafie.
Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.
(11 ian 2014, 18:24:33