Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a atras atenţia primarilor ca, atunci când vor să întocmească proiectele, să nu se gândească la unele avantajele imediate ale acestora, cum ar fi anumite deplasări în străinătate, ci la efectele asupra localităţilor pe care le conduc.
Flutur a precizat că în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu mai mulţi primari pentru a discuta strategia de promovare a proiectelor prin programul Leader, unii dintre aceştia i-au spus că „prin acest program au înţeles să plece într-o excursie în Spania. Eu sunt împotriva acestui lucru. Sigur, poţi să mergi în Spania, dar nu cu asta trebuie să începi. Trebuie să pleci de la conceperea proiectelor aici, să-i chemăm pe cei care au experienţă, şi pe urmă, când mergi în Spania, să ştii ce să spui”.
Flutur a declarat că proiectele prin programul Leader pot fi accesate de primăriile care fac parte din Grupurile de Acţiune Locală, astfel de structuri fiind deja înfiinţate în zonele Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Rădăuţi. El a precizat că prin acest program pot fi finanţate proiecte care acoperă iniţiative şi activităţi neeligibile în alte programe cu finanţare europeană.
„Un exemplu ar fi finanţarea cu până la 200.000 de euro a instalaţiilor fotovoltaice cu baterii solare pentru cătunele sau locuinţele izolate din zonele de munte. Şi noi avem astfel de zone unde nu a ajuns curentul electric. Apoi ar fi promovarea produselor tradiţionale, adică obţinerea de fonduri pentru popularizarea produselor tradiţionale dintr-o anumită zonă, fie că este vorba de produse culinare sau meşteşugăreşti”, a mai spus preşedintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a mai adăugat că în luna martie a.c., în judeţul Suceava vor fi prezenţi specialişti italieni din regiunea Abruzzo, care îi vor instrui pe primarii suceveni cu privire la modul în care pot fi întocmite şi promovate proiectele prin intermediul programului Leader.